УДОСКОНАЛЕННЯ ПИСЬМОВОЇ ТА УСНОЇ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМУНІКАЦІЇ ДЕРЖАВНОЮ МОВОЮ НА ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТТЯХ З ОСВІТНЬОЇ КОМПОНЕНТИ «УКРАЇНСЬКА МОВА ЗА ПРОФЕСІЙНИМ СПРЯМУВАННЯМ» ЗА ДОПОМОГОЮ ВИКОРИСТАННЯ РОБОЧИХ ЗОШИТІВ

Ключові слова: заклад вищої освіти, навчальний процес, галузь освіти, освітня діяльність, методика навчання, навчальний посібник, система професійного спілкування, піраміда навчання, професійна компетентність

Анотація

Стаття розкриває заплановані результати використання розробленого та запровадженого до навчального процесу робочого зошита із друкованою основою під час вивчення освітньої компоненти «Українська мова за професійним спрямуванням» здобувачами вищої освіти першого року навчання першого (бакалаврського) рівня вищої освіти в Одеському національному морському університеті як інформаційного та розвиваючого посібника для всіх галузей освіти окремо з урахуванням термінології кожної з них, що сприятиме оволодінню способами самостійного, аудиторного навчання, активного засвоєння та застосування знань. А також ознайомлення на початковому рівні із теоретичними засадами майбутньої спеціальності, зі сферою діяльності фахівця, професійними характеристиками, що студенти повинні набути протягом здобуття вищої освіти. Досліджено, що «нове покоління» робочих зошитів, на відміну від попередніх, виступає як засіб, що сприяє оволодінню способами самостійного навчання, активного засвоєння та застосування знань. Під час вивчення ефективності навчального процесу у разі застосування робочих зошитів зазначено, що ця методика інтегрує не лише інноваційну технологію освіти, але і задає нову траєкторію здобуття освіти, що покликана активізувати навчально-пізнавальну діяльність студентів на всіх етапах навчального процесу. Проаналізовано принципи конструювання та роль складових розділів робочого зошита. Впровадження робочого зошита з друкованою основою сприятиме розвитку інноваційних методів та прийомів навчання з компетентнісним підходом, що передбачає удосконалення двох видів компетенції: пізнавальної і діяльнісної. Зокрема, посилення мотивації здобувачів вищої освіти до опанування курсу, що позитивно впливатиме на їхній психологічний стан.

Посилання

1. Харківська А.А. Види неперіодичних навчальних і виробничо-практичних видань : довідник / А.А. Харківська та ін. ; за заг. ред. Г.Ф. Пономарьової. Комун. закл. «Харків. гуманітар.-пед. акад.» Харків. облради. Харків, 2017. 138 с.

2. Майорова І.Г. Використання робочих зошитів як засобу підвищення ефективності професійної підготовки : методичні рекомендації. Донецьк : ІПО ІПП УМО. 2012. 38 с.

3. Нечволод Л.І. Інформативно-ілюстративна функція робочого зошита. Педагогіка та психологія : збірник наукових праць. Харків : ХДПУ, 2000. Вип.12. С. 88–91.

4. Павх С.П., Павх І.І. Робочий зошит як засіб активізації самостійної роботи студентів. Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія «Педагогіка». № 2 (2016). С. 290–295.

5. Лікарчук А.М. Технологія створення та використання зошитів з друкованою основою (на матеріалі хімії) : автореф. дис. канд. пед. наук : 13.00.02. Ін-т педагогіки і психології проф. освіти АПН України. Київ, 2003. 20 с.

6. Любарець В.В. Технологія створення робочих зошитів для практичних робіт у ПТНЗ. Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова. Серія 5 «Педагогічні науки: реалії та перспективи». 2015. Вип. 52. С. 153–158.

7. Потапова Л.М. Впровадження мобільних технологій в освітній процес за дистанційною формою. Особливості викладання хімії та біології в школі: теорія і практика : Всеукраїнська науково-практична конференція (Дніпро, 26 травня 2020 р.). Дніпро, 2020.
Опубліковано
2023-09-22