ТРАДИЦІЙНІ ТА ІННОВАЦІЙНІ МЕТОДИ І ПРИЙОМИ ФОРМУВАННЯ ЛЕКСИЧНОЇ КОМПЕТЕНЦІЇ ШКОЛЯРІВ НА УРОКАХ ВИВЧЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ

Ключові слова: мовна особистість, мовленнєва компетентність, лексична компетентність, методи формування лексичної компетентності учнів, прийоми навчання, дистанційне навчання, інформаційно-комунікаційні технології, традиційні уроки, інноваційні уроки, система вправ

Анотація

У статті розглянуто методику (традиційну та інноваційну) формування лексичної компетентності учнів закладу загальної середньої освіти та запропоновано шляхи її розв’язання. Проаналізовано світові тенденції модернізації загальної середньої освіти, які характеризуються тим, що пріоритетного значення набуває формування в учнів здатності користуватися знаннями, застосовувати їх у різноманітних життєвих ситуаціях. Посилення діяльнісного компонента змісту освіти актуалізує необхідність формувати у школярів ключові і предметні компетентності, необхідні для їхньої життєдіяльності. З’ясовано, що на сьогодні перед закладами загальної середньої освіти постає завдання формування особистості, яка орієнтується у сучасних реаліях мовленнєвої та соціокультурної динаміки, професіонала своєї справи, здатного реалізувати себе у сучасному європейському просторі. У результаті аналізу лінгвістичної та лінгводидактичної літератури зроблено висновок, що лексична компетентність – це здатність особистості швидко і якісно на рівні програми оперувати не словами, а семантичними полями, зі складу яких учень добирає потрібне слово, словосполучення, аби з точністю висловити власну думку у процесі спілкування. Зауважено, що реалізація методичної системи формування лексичної компетентності школярів оптимально можлива не лише в межах традиційних уроків української мови у зв’язку з вивченням граматики і правопису, але насамперед на інноваційних уроках. Звернено увагу на те, що лише в поєднанні традиційних методів і прийомів навчання з інноваційними, які здатні забезпечити якісне засвоєння матеріалу, навчити правильно вживати слова в різних ситуаціях спілкування, полягає ефективність вивчення лексикології. Формування лексичної компетентності в школі не втрачає актуальності й потребує глибшого дослідження з урахуванням досягнень сучасної теорії і практики мовної освіти. Спостереження за шкільною практикою навчання української мови показали, що багатьом учням інколи важко висловити своє ставлення до предмета розмови, у висловлюваннях і творчих роботах значної частини учнів невеликий лексичний запас, мовлення одноманітне. З’ясовано, що сучасний урок вивчення лексикології не можна уявити без інформаційно-комунікаційних технологій, особливо в умовах дистанційного навчання, які передбачають використання комп’ютера або іншого ґаджета, за наявності комп’ютерних підручників, електронних довідників, словників, енциклопедій.

Посилання

1. Бугайова Н.А., Вікторіна О.М. Квести і проекти з використанням Інтернету на уроках української мови і літератури : навчально-методичний посібник для вчителів української мови і літератури. Кіровоград : КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського», 2016. 64 с.

2. Богуш А.М. Змістова характеристика видів мовленнєвої компетенції дошкільників. Наука і освіта : науково-практичний журнал Південного наукового центру АПН України. 1998. № 1–2. С. 16–20.

3. Вітюк В.В., Кисель В.Г. Формування мовленнєвої та соціокультурної компетентностей у майбутніх учителів початкової школи. Науковий вісник Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського. Педагогічні науки : збірник наукових праць / За ред. проф. А.Л. Ситченка. № 4 (51), грудень 2015. Миколаїв : МНУ імені В.О. Сухомлинського, 2015. С. 41–45.

4. Ільченко О.В. URL: http://osvita.ua/school/lessons_summary/edu_technology/30113/.

5. Желізняк Л.Д. Технологія «Вебквест» на уроках інформатики. URL: http://osvita.ua/school/lessons_summary/edu_technology/30734/.

6. Загальноєвропейські рекомендації з мовної освіти: вивчення, викладання, оцінювання / науковий редактор українського видання доктор пед. наук, проф. С.Ю. Ніколаєва. Київ : Ленвіт, 2003. 273 с.

7. Кучерук О. Принципи розвивального навчання і методи реалізації їх у шкільному курсі української мови. Українська мова і література в школі. 2017. № 1. С. 8–13.

8. Кучерук О.А. Формування лексичної компетентності учнів у процесі навчання української мови з використанням методу проектів. Українська мова і література в школах України № 1. 2018. С. 26–31.

9. Лаврова Н.М. Розвиток уміння користуватися лінгвістичними словниками. Рідна школа. 2011. № 5. С. 35–44.

10. Мороз О.А., Постельняк Л.Р. Урок лексикології української мови в сучасній школі: традиційний та інноваційний підходи. Інноваційна педагогіка: Теорія та методика навчання (з галузей знань). Випуск 30. Т. 2. 2020. С. 76–80.

11. Нагрибельна І.А. Методика навчання лексики на уроках української мови. Молодий учений. № 4 (44), 2017. С. 402–405.

12. Новосьолова В. Методи, прийоми й засоби навчання в процесі формування лексичної компетентності учнів 5–7 класів. Українська мова і література в школі. № 3 (113), 2014. С. 19–23.

13. Пентилюк М.І. Актуальні проблеми сучасної лінгводидактики : збірник статей. Київ : Ленвіт, 2011. 256 с.

14. Сучасна українська літературна мова : підручник / М.Я. Плющ, С.П. Бевзенко, Н.Я. Грипас та ін. ; за ред. М.Я. Плющ. Київ : Вища шк., 2011. 414 с.

15. Хом’як І. Програмоване навчання. Вісник Львівського університету. № 50. 2010, С. 135–143.
Опубліковано
2023-09-22