СТИЛІСТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ АНГЛОМОВНИХ ПОЛІТИЧНИХ ПРОМОВ (НА МАТЕРІАЛІ ІНАВГУРАЦІЙНИХ ВИСТУПІВ СУЧАСНИХ АМЕРИКАНСЬКИХ ПРЕЗИДЕНТІВ)

Ключові слова: стилістичні особливості, англомовна політична промова, інавгураційні виступи, топоси, політичні діячі

Анотація

В умовах сучасної лінгвістичної глобалізації спостерігається особливий інтерес до вивчення специфіки англомовних публічних виступів. У зв’язку з цим студіювання виступів посадових осіб, зокрема, президентів, прем’єр-міністрів, політиків викликає неабияку зацікавленість серед науковців, у тому числі й інавгураційних промов. Саме питання щодо їх особливостей набуває все більшого значення і детального огляду. У статті висвітлюється поняття англійського публічного мовлення. Зазначаємо, що це здатність аналізувати політичні події та явища, що відбуваються як у нашій країні, так і за кордоном, прогнозувати можливі соціально-політичні події та конфлікти засобами англійської мови в риторико-емоційній формі: чітко, доречно, логічно, переконливо. Ознакою інавгураційних промов є наявність топосів, що розвивають думку політика й роблять промови більш доступними для аудиторії. Виходячи з аналізу вибраних промов, було виокремлено такі топоси: топос вступу на посаду, топос доброчесного лідера країни, топос законослухняності. В інавгураційних промовах наявні експресивно-стилістичні засоби, що роблять промову емоційно забарвленою. Вибір того чи іншого стилістичного засобу зумовлений метою проголошення політичного тексту. В зазначених політичних промовах виявлено стилістичні засоби, а саме: метафору, алітерацію, епітет, антитезу, анафору, риторичне питання, еліпс, паремії, персоніфікацію. Визначено, що стилістичні прийоми є невід’ємною частиною інавгураційних промов американських політиків, вони несуть у собі певні функції, привертають увагу аудиторії до промови, надають емоційне забарвлення, що є однією з важливих складових частин авторської стратегії та функцій мовленнєвого повідомлення.

Посилання

1. Великий тлумачний словник сучасної української мови. / Голов. ред. В.Т. Бусел. Київ, Ірпінь : ВТФ «Перун», 2005. 1728 с.

2. Нагорна Л.П. Політична мова і мовна політика: діапазон можливостей політичної лінгвістики. Київ : Світогляд, 2006. C. 315.

3. Падалка О.В. Політична промова та її просодичні характеристики. Науковий вісник Волинського національного університету імені Лесі Українки. Філологічні науки. Мовознавство. 2012. C. 67–68.

4. Самойлова І.В. Лексичні особливості політичних промов. Філологічні науки. 2016. С. 235–236.

5. Etymology Dictionary. URL: https://www.etymonline.com/word/discourse.

6. Second Inaugural Address by President Barack Obama. URL: https://obamawhitehouse.archives.gov/the-press-office/2013/01/21/inaugural-address-president-barack-obama.

7. The White House Government. URL: https://www.whitehouse.gov/briefing-room/presidential-actions
Опубліковано
2024-04-12
Розділ
Статті