ВЕРБАЛЬНА ДИСКРИМIНАЦIЯ В СУЧАСНОМУ АНГЛОМОВНОМУ МЕДІАДИСКУРСI: ЛІНГВІСТИЧНИЙ АСПЕКТ

Ключові слова: вербальна дискримінація, лінгвістичні засоби маніфестації, медіадискурс

Анотація

У статті представлено результати лінгвістичного аналізу засобів маніфестації вербальної дискримінації в англомовному медіадискурсі. Основним орієнтиром у практиці медіадискурсу постає комунікативна категорія «свій-чужий», яка використовується у медіадискурсі з маніпулятивно-дискримінативною метою. З її допомогою виражається авторське схвалення чи осуд, об’єднання чи відчуження, підкреслюється єдність і створюється негативний образ опонента шляхом збільшення акцентування позитивних речей про «нас» і негативних про «них», зменшення акцентування негативних речей про «нас» та позитивних про «них». Майстерний підбір мовних засобів дозволяє змінити уявлення адресата про реальність за рахунок дискримінації опонентів. Різнорівневі засоби репрезентації вербальної дискримінації у медіадискурсі підтверджують цей факт. Найбільш задіяним засобом є антитеза. Саме протиставлення є основою дискримінаційної спрямованості медіадискурсу, основна мета якого – розділити аудиторію на «своїх» та «чужих». Вельми поширеними є також декларативні твердження навішування ярликів та лексеми негативної оцінки опонентів. Всі інші мовні засоби (гіпербола, порівняння, алюзія, метафора, градація, повтор, питально-відповідні конструкції, риторичні питання, інверсія, лексеми позитивної оцінки, числівники, протиставлення займенників “we – they”, лексеми із генералізованою семантикою) постають додатковими на їхньому фоні. Всі перелічені мовні засоби вживаються як окремо, так і у комбінаціях різнорівневих засобів. Така взаємодія забезпечує більш ефективний вплив на реципієнта та сприяє досягненню максимального рівня дискримінаційного вербального впливу за рахунок притаманного їм імпліцитного та експліцитного змісту.

Посилання

1. Гаврилів О. Актуальні тенденції дослідження мови як засобу насильства. Мова і суспільство. 2013. Випуск 4. С. 52–57. DOI: http://doi.org/10.30970/ls.4.1828.

2. Stangor C. The Study of Stereotyping, Prejudice, and Discrimination Within Social Psychology: A Quick History of Theory and Research. Handbook of Prejudice, Stereotyping and Discrimination. New York, 2009. Pp. 1–22.
Опубліковано
2024-04-12
Розділ
Статті